www.bernerhunden.se

 

Torsdag 12 juni.

 

I går blev det akut resa till veterinären. Lucas låg i dropp halva dagen efter att ha blivit ormbiten i halsen. Det skedde troligen dagen innan på eftermiddagen utan att någon reagerade, trots att Lucas gick i koppel då. Men han är ju så nyfiken och stoppar nosen överallt, och här i Norrland har ingen knappt hört talas om ormar sedan Adam och Eva i paradiset. Men nu vet vi att se upp för dessa varelser. Lucas var hängig på tisdagskvällen, ville inte äta och hade feber men på morgonen hade han 40,9 i temp. och vi upptäckte en mindre svullnad på halsen, så det var bara att ringa direkt. När vi kom till veterinären hade svullnaden växt ordentligt och Lucas var verkligen mycket sjuk och lades i dropp direkt innan blodproverna ens analyserats. Lever och njurvärden var i alla fall normala men han hade mycket få blodplättar, ett typiskt symtom för ormbett. Febern gick ner direkt efter behandlingen men han blev mycket trött och har sovit nästan hela dan i dag också. Mat, det smakar bara inte just nu så vi försöker få i honom lite köttbullar som han älskar. Idag har inte ens dom passat. Vi har nu koll på honom hela tiden så inte allmäntillståndet försämras. Om det gör det måste vi åka in med honom direkt så han får komma under vård och observation på djursjukhuset. Nu är det viktigt att han hålls i stillhet i tio dagar, vilar, äta medicin och bara rastas så kort bit som möjligt. Helst bara ute på gräsmattan.


Och så blev han ju rakad på halsen så det där med utställningen i Alfta i juli kan vi glömma. Eller kan man kanske sätta fast nåt gammalt hundskinn över det rakade stället tro?
Nu hoppas vi bara att Lucas blir frisk snart så får vi sikta in oss på andra utställningar.

 

 

Lördag 14 juni.

 

I dag mår Lucas lite bättre och svullnaden på halsen är mindre. Han dricker mycket vatten och kissar därefter för medicinen är vattendrivande. Han vill ut och kissa ungefär var tredje timme, även på natten. Han vilar hela tiden mellan rastningarna men har nu börjat vilja sitta ute en stund varje gång vi går ut. Det går också bra att ligga på vänster sida som ormbettet är på, och på rygg för att bli kliad på magen. Det måste vara ett friskhetstecken! Men fast föda vill han inte äta. Vi har i alla fall fått i honom lite filmjölk och välling. I går kväll åt han dessutom tre varmkorvar skurna i pyttesmå bitar. Så visst går det framåt. Febern är nu borta men Lucas är fortfarande så trött så trött. På onsdag ska vi tillbaka till veterinären och ta nya blodprover.

 

Onsdag 18 juni.

 

Nu har vi varit och tagit nya blodprover och Lucas blev friskförklarad. Levervärdena var höga men det beror sannolikt på hög cortisongiva. I övrigt var värdena normala. Vi har tre dagar kvar av medicineringen. Lucas gick ner fyra kilo under dessa dagar men har nu åter börjat äta och är mycket piggare. Nu får vi låta Lucas leva ett normalt hundliv med dagliga successivt ökande promenader. Skönt!